27.11.10

Jan Tschichold

Etter at eg i haust fekk montert 40 hyllemeter med bokhylle i den beskjedne, nye leiligheita mi ved Iladalen, oppdaga eg at det var mange hòl å fylle. Det måtte gjerast noko med, tenkte eg, og har difor starta eit prosjekt med å gå omhyggeleg, men selektivt amok i antikvariat og bokhandlar. Noko av fangsten vil bli dokumentert her. Først ut er to bøker av meistertypografen Jan Tschichold. Den første er I bogens tjeneste, i dansk omsetjing, utgitt av Forening for Boghaandværk, København 1951. Eit utvalt sitat:

Smudsomslaget, der nu om stunder hører til enhver indbundet bog – ikke saa meget for læserens bekvemmeligheds skyld som for at lokke køberen til og for at beskytte det dyre bind – er en uvæsentlig del af bogen. Der er derfor lige saa lidt grund til at omtale dets fremstilling som der er grund til at omtale plakaten, der udføres til bogen. Man skal dog sørge for, at stil og farve harmonerer med bogen og bindet. Smudsomslaget er en plakat, der skal virke paa afstand. Fra dets udseende kan man slutte sig til læserens dannelsesniveau - eller i hvert fald til den mening, forlæggeren har om køberne af hans bøger. Smudsomslagene bør trykkes på det billigst mulige papir for paa den maade at tvinge køberen til at kaste det i papirkurven snarest muligt. De har ikke nogen forbindelse med bogkunsten, de hører ind under reklamen.














Den andre boka er eit spesialtrykk frå Det grafiske bibliotek, Bergen, med dei to essaya «Som voks i skaperens hender» og «Kan typografien påvirkes av den skapende kunst». Det er trykt i 1955, og er nydeleg utført. Den følgjande påskrifta fortel om opphavet:



Dei to essaya i denne boka blir også seinare å finne i samleboka som kom i 1975, året etter han døde, og som i engelsk omsetjing har tittelen The Form of the Book. (Den engelske tittelen er betre enn den tyske: Ausgewählte Aufsätze über Fragen der Gestalt des Buches und der Typographie. Men meir om det seinare.)

1 kommentar:

Ola Haugen Havrevoll sa...

Interessant! Har du lese Die neue Typographie? Er det nokon i dag som meiner at ein skal kasta smussomslaget så fort som mogleg?